Teslin san

U okviru programa Zvjezdano ljeto kojim Karlovac svakog srpnja slavi rođendan, sudjelovali smo s radionicama Teslin san.

 

Osjećaj snažne povezanosti s prirodom kroz čitavi je život pratio Nikolu Teslu i doveo ga do niza izuma nastalih u želji da ovaj svijet pomognu učiniti boljim i pravednijim mjestom.


U tom duhu, u Dnevnom boravku Zvjezdanog ljeta, naši dragi Šumeki, Marija Graša i Martin Ladika održali su dvije radionice izrade malog terarija u električnoj žarulji. Tijekom radionice, razgovarali smo o Nikoli Tesli, njegovim idejama, vizijama i ostavštini a za polaznike smo izradili poster s prikazom Teslinog životopisa i citata.

 

Za izradu terarija potrebni su nam jedna obična žarulja, papiranti tuljac, ili lijevak, kamenčići, pijesak, ugljen, zemlja, mahovina, voda i žica te grančica za zatvaranje. Od alata smo koristili pincetu. Dodatno, pored mahovine se mogu položiti školjkice, ili neki sličan prirodni elementi za ukras pa čak i sitna igračka. Žarulju je prije izrade terarija potrebno pripremiti, odnosno očistiti od žarne niti i ostalih unutarnjih dijelova. Za to su nam potrebna mala kliješta, zaštitne naočale i rukavice uz dobro odmjerenu kombinaciju snage i nježnosti kako bismo posao obavili dobro a žarulja ostala čitava. Ovo svakako obavite uz pomoć odrasle osobe. U praznu žarulju pažljivo stavljamo slojeve: kamenčići, pijesak, ugljen, zemlja, mahovina i ukrasi a prije zatvaranja zalijemo s malo vode.Od žice izradimo stalak ili visilicu a imamo li ljepilo i kamen, terarij možemo i zalijepiti. Održavanje terarija je lako – tek povremeno ga trebamo zaliti s malo vode. Dok god je mahovina zelena, možemo biti mirni, jer to je znak da se u žarulji stvara mali živi svijet.

 

Ako se odlučite za izradu, pošaljite nam slike svojih terarija a mi vas pozdravljamo s Teslinim riječima:


“Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, one će vam dati jasne odgovore i inspiraciju”