AUTORI

Naše spisateljice i spisatelji, pjesnikinje, ilustratorice, ilustratori, lektorice, prevoditelji, dizajnerice…


IVANA FRANCIŠKOVIĆ OLROM

SPISATELJICA I NAKLADNIK

Iz šume donosi priče. Ponekad priče donosi u šumu. A onda u Šumeke. Radi i u rasadniku Klijanca i Pupa gdje nastaju Šumska škola i Zelene vještine. Misli da nikad neće stići pročitati sve knjige i pogledati sve filmove koje želi, a kamoli skuhati sve recepte koje marljivo skuplja i čuva. Svakog proljeća radi novi vrt. Članica je neformalnog planinarskog društva Yogaši i predsjednica udruge Eko Pan u trećem mandatu. Obožava zimu ali isto tako i sva druga godišnja doba. Živi s vršnjakom Darijem, desetogodišnjim Nikolom i trogodišnjom ljubimicom Tikom. U maloj kući, na rubu Karlovca s dvorištem koje će jednog dana biti najljepše u gradu.


KONTAKT: [email protected]
WEB: sumeki.com


SONJA ZALAR

DIZAJNERICA I UMJETNICA

Bok, moje ime je Sonja i ja sam dizajnerica, kreativna direktorica i multidisciplinarna umjetnica. Radim u sferama dizajna, vizualnih umjetnosti & novih medija. Moj dom su bili Novi Zeland i Engleska a trenutno radim i živim Hrvatskoj. Članica sam HUiU (Hrvatska Udruga Interdisciplinarnih Umjetnika) i Alice in Blockchains (Crypto, fintech i blockchain udruga). Strastveno pomažem vizionarima da pretvore svoju ideju u dugovječan, prepoznatljiv i voljen brand / proizvod kroz kreativne usluge koje uključuju branding, dizajn vizualnih identiteta, art/ fotografija / ilustracije, i digitalni dizajn.

KONTAKT: [email protected]
WORK: sonjazalar.com


SANJA KOLENKO

ILUSTRATORICA

Pozdrav, moje ime je Sanja. Bavim se ilustriranjem i grafičkim dizajnom. Vlasnica sam obrta koji posluje s domaćim i inozemnim klijentima. Rado bih vam pomogla u realiziranju vaše ideje!

 


SANJA GRAŠA

spisateljica

Knjižničarka opsjednuta svojim psom i kunićem, ovisnica o kavi, knjigama, glazbi (iako nema ni trunke sluha niti ritma), narančama, pop kulturi, tetovažama, pirsevima, crvenim ruževima, vegetarijanka, strastvena mrziteljica ljeta koja ne može podnijeti tišinu zbog čega joj uvijek nešto svira u pozadini. Piše kratke priče i poeziju koje objavljuje, povremeno, na blogu Bijeli šum, nikad neće napisati neki roman, ali je zato napisala priču o svom psu „Saškine čokoladne pustolovine“, koja je postala slikovnica.

 


ANA SALOPEK

ILUSTRATORICA

Ana Salopek rođena je 1985. godine u Ogulinu, gdje i sada živi i stvara. Bila tu i tamo. Nešto pročitala, nešto zapisala i nešto nacrtala. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Vlasnica je studija za ilustraciju Gospođica ura. Na međunarodnoj sceni je zastupa Illo Agency. Stvara i izlaže u nasumičnom krugu korištenja imena Gospođica Ura i Ana Salopek. Zaljubljena je u vrijeme i u mehanizam sata, uvjerena da vrijeme zapravo ne postoji već da postoje samo satovi. U svojim ilustracijama bavi se temama ekologije, ljudskih vrijednosti, tolerancije, emotivnim ekspresijama svega što nas okružuje, doslovnim shvaćanjem i prenošenjem igre riječi u sliku pritom pomičući granice stvarnosti i dopuštajući svojem unutarnjem djetetu pravo glasa i svojoj odraslosti da razumije svijet malo bolje s nadom da će ga ostaviti boljim i zanimljivijim. Ambasadorica je stabala. Vjeruje u stvaralačku i pokretačku moć suradnje riječi i crteža. Crta riječima. Piše crtežima.


DOMAGOJ ORLIć

učitelj yoge, pisac

Domagoj Orlić cjeloživotni je učenik Marka Whitwella i prevoditelj svih njegovih dosadašnjih knjiga na hrvatski jezik. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Autor je dviju filozofskih knjiga te šest monografija o Yogi na hrvatskom i jedne na engleskom jeziku. Objavio je i petnaestak knjiga prijevoda s engleskog i na engleski jezik, a prevodi i sa sanskrta. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj Yoge, pisac, prevoditelj i edukator.


ANDREA DEBAK

SPISATELJICA

Rođena je u Splitu 8. prosinca 1984. godine. Studira na sveučilišnom diplomskom studiju medija na Sveučilištu u Dubrovniku. Objavila je tri naslova za djecu: slikovnicu u stihu ,,Kako je Jabuka otkrila proljeće“, poučnu bajku u prozi ,,Lota i kralj“, pripovijetku “Bumbar zubar” te zbirku poezije ,,Jezik vode“. Živi i radi u Trogiru. Finalistica je nagrade za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis „Na vrh jezika“ za 2019. godinu. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

KONTAKT: [email protected]


KARIN TANCEL

ILUSTRATORICA

Karin Tancel je oduvijek imala veliki interes za Umjetnost. Završila je svoje studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Smjer Likovna kultura. Svoje je studije obogatila specijalizacijom na Scuola del Fumetto u Milanu, gdje je živjela i radila nekoliko godina. Specijalizirala se za dječju ilustraciju i ilustraciju naturalistike (životinje, priroda). Tehnike koje upotrebljava su: digitalna, tempera, pasteli, bojice, akril. Neki od njenih klijenata: Pearsons Mondadori, Edumond Lemonier, Editing sas, Immedia group, Helbling Language, Scolastica Capitello, Garzanti, Školska knjiga, Alfa, Mozaik, Golden marketing, Muze, Naklada Bošković. Momentalno živi i radi u Hrvatskoj.

karintancel.com


MORANA LAPANJA

DIZAJNERICA

Karlovačka grafička dizajnerica zaljubljena u svoj Karlovac iako nije rođena u njemu. Nakon završenog Grafičkog fakulteta, prezime Lapanja modificirala je u naziv obrta – La kreativa. Voli umjetnost i smatra da je majka Priroda najveća umjetnica na svijetu. Upravo zato često posjećuje njezine galerije – planine. Strastvena je planinarka, okušala se i u speleologiji, a ljubav prema prirodi prenijela je i na svoju kćer Mašu s kojom voli provoditi vrijeme na vrhovima planina gdje zajedno gledaju svijet ispod svojih nogu, shvaćajući i prihvaćajući da uvijek postoje drugačije perspektive i pogledi na svijet od ustaljenih i čvrsto uokvirenih. Od pokretnina posjeduje mačku Daisy, od nekretnina najdraža joj je vreća za spavanje i šator. Uvijek voli sudjelovati u dobrim projektima, ostavljajući tako trajan trag za povijest, unoseći u crno-bijela tiskana slova, životne boje i dio sebe.

KONTAKT: [email protected]


RENATA MEŠTROVIĆ BLAGAJAC

SPISATELJICA I ILUSTRATORICA

Renata Meštrović Blagajac rođena je 1984. godine u Gospiću, ovo dijete Like 1986. seli s obitelji u Karlovac gdje završava Osnovnu školu i srednju Ekonomsku školu. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Renata živi na relaciji Karlovac – Zagreb, radi u jednoj velikoj multinacionalnoj kopaniji kao digitalni stručnjak, a u slobodno vrijeme nastavlja sa svim svojim hobijima od kojih joj je najdraži pisanje priča i crtanje. 2021. godine Renati se ispunjava jedna od njenih najvećih želja, a ta je da napiše i ilustrira svoju slikovnicu. Šeprtljavi vitez i spas krivog napitka prva je u nizu slikovnica u nakladi Šumek, a zadovoljna lica djece koja su ušla u svijet Šeprtljavog viteza samo daju vjetar u leđa ovim pustolovnim pričama. Kada ne radi i ne crta Renata najviše uživa s obitelji, a njena joj djeca najviše pomažu u stvaranju novih priča i pustolovina.

MARIO ŠIMIĆ

ILUSTRATOR i umjetnik

ŽELJKO MAVRETIĆ

KNJIŽEVNIK

LJUPKA DUBLJEVIĆ ŠIPEK

SPISATELJICA

GORDANA IVKOVIĆ

ILUSTRATORICA