Ja znam kuda ću poć'

U vrijeme kad se ljubav prema prirodi prodaje kao da je izmišljena upravo jutros, dobro se sjetiti da postoje oni koji na to skreću pažnju još od vremena kad je svijet otkrivao industriju i beton.

 

Biti i živjeti kao izviđač kod nas je danas možda manje popularno nego prije nekoliko desetljeća no nije ništa manje važno. U to smo se imali prilike uvjeriti nedavno, prilikom dvodnevnog boravka u šumskom logoru odreda izviđača Primorje koji se ovog ljeta smjestio podno Kleka, u selu Vitunj.

 

U logor smo stigli na poziv dragih prijatelja, Tanje i Igora, koji su izviđači od ranog djetinjstva a danas roditelji dvoje djece, koji zajedno s njima idu stopama jednostavnog skautskog života, temeljenog na poznavanju i poštivanju prirode uz razvijanje osjećaja odgovornosti za zajednicu i brige za druge.

 

Od malih pčelica do velikih brđana, u životu šumskog logora jednako sudjeluju svi. Dan je ispunjen aktivnostima od ranog jutra do večeri: tu se isprepleću dužnosti, izazovi, aktivnosti i igre, stječu se znanja o prirodi, uče vještine a dan počinje i završava pjesmom. Izviđaštvo je način života, razumijevanje ukupnog živog svijeta i iznad svega, priprema za aktivno sudjelovanje u društvu. Struktura, smisleni sadržaj i sustav vrijednosti koji svaku mladu osobu oplemenjuje za cijeli život osnova su skautskog svijeta od kojeg možemo štošta naučiti. Posjet šumskom logoru pamtit ćemo dugo a kako sudjelujemo u Šumskoj školi Klijanac i Pup, vjerujemo i da će biti prilike i za suradnju s izviđačima. Osim toga, naš Nikola je toliko oduševljen da ćemo ga morati pridružiti najbližem odredu.

 

Jedno je sigurno – u vremenima kad spoznajemo koliko je važno u prirodi učiti i od prirode učiti, izviđači sigurno mogu i imaju puno toga za dati.

 

JA ZNAM SVOJ CILJ

Ja znam svoj cilj
i put svoj znam
Ja znam kuda ću poć’
To nije blizu ja to znam
Al ja ću ipak poć.

U cilj daleki uperen je
Čvrsto pogled moj
Idući k njemu nikada
Ja neću reći : ’Stoj!’

Oj dođ’te druzi složno svi
Mi na put ćemo poć’
I uvijek s pjesmom, sigurno
Mi k cilju ćemo doć’.

Izviđačka himna