Ljeto uz rijeke

Kad živiš u Karlovcu, tijekom ljeta imaš divnu privilegiju birati gdje ćeš se osvježiti. Plaže su već u samom centru grada i nastavljaju se čitavom županijom, na poznatim i skrivenim kupalištima naših rijeka.

Kao i ljudi, svaka je rijeka drugačija. Zahvaljujući tome što smo nekad imali čamac, većinu sam djetinjstva provela na divljoj Kupi kojom sam svakog prijepodneva plovila s djedom dok bi me mama i tata nakon ručka vodili na pitomu gradsku Koranu. U međuvremenu, Dario je odrastao uz Mrežnicu na koju me poveo čim smo se upoznali i u koju sam se zaljubila koliko i u njega.  Tu je i zagonetna Dobra, koju svih ovih godina, kao neku dragu tetu, posjetim barem jednom u sezoni.

Boraviti uz rijeke i na rijekama prekrasna je prilika za susret s obiljem života, naročito kad njima možeš i ploviti. Upravo tada, rijeke otkrivaju svu svoju čar: kanjoni, stijene, slapovi, rukavci, ribe, kornjače, zmije, patke, labudovi, kormorani, bujna vegetacija na obalama, pod vodom i na vodi.. svaki susret s rijekom donosi pregršt doživljaja koji kao da ti žele reći: gle, ne trebaš nas se bojati, tu smo da ti pokažemo koliko te ljepote okružuje. I točno je tako. Ugoda, odmor i prekrasni prizori ne trebaju biti rezervirani samo za more i daleka putovanja. Prava je sreća što živimo u zemlji u kojoj još uvijek postoje prekrasne, divlje i čiste rijeke, to je blago za kojim mnogi žude, blago koje najprije treba dobro poznavati da bismo ga znali dobro i sačuvati. Rijeke su kolijevke naše baštine i dom brojnim stvorenjima. Rijeke su i prostori puni izazova koji nas vode bliže razumijevanju života i bliže vještinama koje nam pomažu osjećati se snažno, pročišćeno i smireno.

Biti pored rijeke oda je jednostavnosti postojanja u svijetu koji nas neprestano uvjerava da nam za sreću treba puno i još više.